Abdijdagen

De stilte had ons veel te zeggen

Van donderdagavond 2 tot zondagmiddag 5 juli waren we met een groep van 12 Amsterdammers te gast in de Sint Willibrordsabdij in Doetinchem. De benedictijnerabdij deed de gastvrijheid, die de heilige Benedictus in zijn Regel de monniken opdraagt en die de abdij als belangrijkste werk ziet, alle recht. We werden erg goed verzorgd in de Abdijhoeve, de Abt deelde met ons zijn inzichten over stilte, verdieping en gebed. Ook hij was de Abt zo gastvrij om op zondag in een privé-Eucharistie speciaal voor onze groep voor te gaan (omdat de kleine abdijkerk slechts zestien plaatsen heeft die op zondag bestemd zijn voor eigen parochieleden). Dit deed hij samen met onze diaken die de homilie verzorgde en de voorbeden uit de groep voorlas. De vier dagen brachten we grotendeels in stilte door. We volgden de zes gebedsgetijden van de monniken (beginnend met de Metten om 6.15 uur en sluitend met de Completen om 20.30uur). In de workshop Labyrint lopen verdiepten we de kernvraag ‘wat is je diepste levensbron en welke bronnen ken je nog meer?’. Er waren dagelijks meditatiesessies voorafgaand aan de Eucharistie en bijeenkomsten waar de groep via Lectio Divina gezamenlijk teksten (onder andere het Evangelie van de zondag) uitdiepten. Ook was er een speciale bijeenkomst van luisteren naar muziek die stilte verklankt. Het was voor sommigen even wennen de overgang naar de rust, stilte en regelmaat van de abdij. Maar na afloop sprak iedereen van hele mooie en betekenisvolle, zelfs helende dagen. We waren bij elkaar als parochianen van onze basiliek en andere kerken uit Amsterdam waaronder de Krijtberg. Er was zelfs iemand uit Amersfoort die de nieuwsbrief had meegenomen tijdens een bezoek aan Amsterdam en zo over dit weekend vernam. We leerden elkaar beter kennen en gingen geestelijk gevoed weer naar huis. Vooral de kans om weer samen ons geloof te kunnen beleven en in gemeenschap in de kerk te zijn, maakte indruk na de maanden van coronaschaarste op dit gebied. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer een paar dagen abdij aanbieden!