Nog geen reacties

Amsterdamse Orgelzomer 2021

De Amsterdamse Orgelzomer is een succesvolle zomer-concertreeks in de H. Nicolaasbasiliek met wekelijkse orgelconcerten, in 2001 in het leven geroepen door muziekdirecteur en Basiliek organist Michael Hedley. Hoewel het orgel in de Basiliek is gebouwd naar de ideeën van de Romantiek en zich natuurlijk leent voor muziek uit deze stijlperiode, spelen de organisten tevens orgelmuziek uit andere eeuwen, zodat tijdens een orgelconcert alles van Bach tot Piazolla kan klinken. De grote romantici zoals Brahms, Liszt, Schumann en Franck, die bekend zijn bij het muzikale publiek, krijgen gezelschap van specifieke “orgelvirtuozen” zoals Widor, Vierne, Rheinberger en Reger.

Organisten met affiniteit met dit orgeltype uit Nederland, Duitsland, Ierland, België en het Verenigd Koninkrijk gaan graag op de uitnodiging van Muziek in de Nicolaas in om de muziek van hun eigen voorkeur op een top-instrument ten gehore te brengen. In 2016 was er binnen de reeks speciaal aandacht voor jong talent. In 2017 hadden alle organisten ooit gestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam, hoewel ze allen van buitenlandse komaf waren. In 2018 was iedere organist(e) afkomstig uit Nederland.

De diverse organisten die in 2019 aansloten hadden er geen weet van dat ze voorlopig de laatste gastmuzikanten zouden zijn. De pandemie dwong de organisatie in 2020 tot stilstand en ook in 2021 heeft dit nog effect. Dit jaar is de stichting Muziek in de Nicolaas dankbaar om een kleine versie van de concertreeks tot stand te kunnen brengen. Verdrietig genoeg niet langer onder leiding van Michael Hedley, die helaas eind 2020 is overleden. We zullen zijn bezieling heel erg missen. We nodigen u van harte uit om te komen luisteren op iedere woensdagavond in augustus, waarvoor de programma’s t.z.t. bekend zullen worden gemaakt.

Data

4 augustus Matthias Havinga, Conservatorium van Amsterdam
11 augustus Jos Maters, Assistent-organist Basiliek H. Nicolaas
18 augustus Ton van Eck, Kathedrale Basiliek Sint Bavo Haarlem
25 augustus Giles Brightwell, Basiliek H. Nicolaas

Praktische informatie

De concerten beginnen om 20:15u, de deuren openen om 19:45u.

€ 10 p.p. (geen korting)
Er is dit jaar geen passe-partout.
Kaarten kunnen binnenkort via onze website worden gereserveerd en betaald. Kaarten zijn ook beschikbaar bij de deur, maar u kunt hier alleen contant betalen.

www.muziekindenicolaas.nl

Reacties zijn gesloten.