Eigentijdse kruisweg in Amsterdam

Van Aswoensdag (6 maart) tot Pasen (22 april) is in Amsterdam de kruisweg Art Stations of the Cross te zien. In veertien staties verbeelden zeven Nederlandse en zeven buitenlandse kunstenaars het lijden van Jezus en van mensen in onze tijd. De eerste statie is te zien in de Nicolaasbasiliek voor het Maria-altaar. De staties roepen vragen op over lijden, passie, compassie en gerechtigheid.

De oude spirituele traditie van het lopen van de kruisweg ontstond in de vierde eeuw in Jeruzalem, kwam in de middeleeuwen naar het Westen, en krijgt nu een nieuwe vorm waarbij religieuze en seculiere locaties hun deuren openen voor hedendaagse beelden, schilderijen, foto’s, installaties, soundscapes, en augmented reality. Het gaat om locaties als de Nicolaasbasiliek, de Mozes en Aäronkerk, de Allemanskapel, de Singelkerk, Paradiso, Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en het oudste gebouw van de stad, de Oude Kerk.

Drie kunstwerken zijn speciaal voor deze contemplatieve pelgrimage gemaakt. Onder de deelnemende kunstenaars zijn Hansa Versteeg, G. Roland Biermann, Güler Ates, Erica Grimm, Arent Weevers en Giorgio Andreotta Calo.

Art Stations of the Cross heeft in Amsterdam als thema Troubled Waters. Amsterdam is via het water verbonden met de wijde wereld. Water is zowel de plaats van wonderen als van traumatische ervaringen. De kunstwerken zorgen voor een uiterst actuele invulling van een eeuwenoud thema.

Initiatiefnemer Marleen Hengelaar-Rookmaker (ArtWay): “Ik hoop dat u als bezoeker als pelgrim op pad gaat, op zoek naar medemenselijkheid en compassie, op zoek naar meer, naar meer liefde en meer God. Pelgrims gaan op stap zonder dat zij weten wat hun te wachten staat. Ze laten zich verrassen, staan open voor nieuwe inzichten en laten zich corrigeren.”

De route Art Stations of the Cross is gratis toegankelijk. Info in Nederlands en Engels.

Info: artstations.org