Nog geen reacties

Geloofscursus 2022-2023

Geloven voor ‘beginners’

Hierboven zie je een symbool voor goddelijke inspiratie, de duif staat voor de Geest van God. Die Geest kan iedereen ervaren in het dagelijks leven. Deze Geest geeft inspiratie om te weten wat goed is om te doen en ook de kracht om het te doen, met liefde en plezier. Leven met deze Geest betekent dat je kiest voor echt en oprecht leven, zoals je bedoeld bent. Dat geeft (nieuwe) levensadem. Geloof begint vaak met een verlangen naar echt, betekenisvol leven, en kan groeien tot een persoonlijke, volwassen relatie met God. De kerk is er om je in je eigen verlangen en relatie met God te steunen.

Daarvoor is er de jaarlijkse Geloofscursus van de Nicolaasbasiliek, die in oktober van start gaat. Je zou dit een cursus voor beginners kunnen noemen. Dat is niet onaardig bedoeld. Het betekent alleen dat het geen probleem is als je weinig of niets weet over geloof en kerk. Voorkennis is niet vereist en domme vragen bestaan niet. Belangrijk is wel een oprechte belangstelling voor het geloof. En respect voor de opvattingen van andere cursisten.

Voor wie?

De Geloofscursus is voor iedereen die op een vrijblijvende manier meer te weten wil komen over het christelijke geloof vanuit een katholiek perspectief. Misschien ben je al heel lang katholiek, maar heb je nooit gehoord waar het geloof over gaat of is dat wel heel lang geleden.
Misschien ook ben je van huis uit protestants, en heb je belangstelling gekregen voor het katholicisme. Misschien ben je opgegroeid zonder geloof, maar wil je er nu toch meer over horen. Het kan ook zijn dat je een bijzondere ervaring hebt gehad en nu iets bijzonders voelt als geloofszaken ter sprake komen.

Wanneer?

De cursus bestaat uit twee delen. Het eerste deel loopt van dinsdag 18 oktober tot 13 december, het tweede deel van 17 januari tot 28 maart. Wekelijks op dinsdagavond. Op de woensdagavond voor Pasen gaan we naar een bijzondere viering in de Bavo-kathedraal in Haarlem. De cursus sluiten we feestelijk af met de Paaswake op zaterdagavond 8 april.

Wat gebeurt er?

Tijdens 19 avonden komen de kernpunten van het katholieke geloof aan bod. Dat gebeurt in de pastorie van de Nicolaasbasiliek, Prins Hendrikkade 73 (t.o. CS). Elke avond beginnen we om 19:30 uur met een inleiding waarbij een thema van het christelijk geloof wordt uitgelegd. Ook is er gelegenheid daarover met elkaar te praten. Er is ruimte om vragen te stellen en om ervaringen uit te wisselen. Rond 21:00 sluiten we af.

Katholiek worden?

Deze cursus is ook geschikt voor wie erover denkt katholiek te worden. Als je nog nooit bent gedoopt, kun je katholiek worden door het doopsel en het vormsel te ontvangen. Als je al bent gedoopt in de protestantse of Anglicaanse kerk, kun je katholiek worden door het vormsel te ontvangen. De beste gelegenheid daarvoor is de Paaswake op zaterdagavond 8 april 2023.

Wat zijn de data?

De cursus wordt gegeven op dinsdagavonden. Deze zijn:

18 & 25 oktober
1, 8, 15, 22, 29 november
13 december
17, 24, 31 januari
7, 14, 21, 28 februari
7, 14, 21 & 28 maart

Locatie: pastorie van de Nicolaasbasiliek, Prins Hendrikkade 73.
De pastorie ligt rechts naast de kerk, schuin tegenover het
Centraal Station.

Tijd: 19:30-21:00 uur

Kosten: de cursus is gratis; voor koffie/thee e.d. wordt per keer een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Aanmelden

Als je belangstelling hebt, je aan wilt melden, of eerst nog een persoonlijk gesprek wilt hebben, dan kun je mailen of bellen met deken Eric Fennis: 06 54 60 13 18, e-mail: efennis@bisdomhaarlem-amsterdam.nl

Reacties zijn gesloten.