Geloofscursus start op 21 oktober

Hierboven zie je een symbool voor goddelijke inspiratie, de duif staat voor de Geest van God. Die Geest kan iedereen ervaren in het dagelijks leven. Deze Geest geeft inspiratie om te weten wat goed is om te doen en ook de kracht om het te doen, met liefde en plezier. Leven met deze Geest betekent dat je kiest voor echt en oprecht leven, zoals je bedoeld bent. Dat geeft (nieuwe) levensadem. Geloof begint vaak met een verlangen naar echt, betekenisvol leven, en kan groeien tot een persoonlijke, volwassen relatie met God. De kerk is er om je in je eigen verlangen en relatie met God te steunen.

Daarvoor is er de jaarlijkse Geloofscursus van de Nicolaasbasiliek, die op donderdagavond 21 oktober van start gaat. Je zou dit een cursus voor beginners kunnen noemen. Dat is niet onaardig bedoeld. Het betekent alleen dat het geen probleem is als je weinig of niets weet over geloof en kerk. Voorkennis is niet vereist en domme vragen bestaan niet. Belangrijk is wel een oprechte belangstelling voor het geloof. En respect voor de opvattingen van andere cursisten.

Voor wie?

De Geloofscursus is voor iedereen die op een vrijblijvende manier meer te weten wil komen over het christelijke geloof vanuit een katholiek perspectief. Misschien ben je al heel lang katholiek, maar heb je nooit gehoord waar het geloof over gaat of is dat wel heel lang geleden.

Misschien ook ben je van huis uit protestants, en heb je belangstelling gekregen voor het katholicisme. Misschien ben je opgegroeid zonder geloof, maar wil je er nu toch meer over horen. Het kan ook zijn dat je een bijzondere ervaring hebt gehad en nu iets bijzonders voelt als geloofszaken ter sprake komen.

Wanneer?

De cursus bestaat uit twee delen. Het eerste deel loopt van 21 oktober tot 16 december, het tweede deel van 20 januari tot 7 april. Wekelijks op donderdagavond. Op de woensdagavond voor Pasen gaan we naar een bijzondere viering in de Bavo-kathedraal in Haarlem. De cursus sluiten we feestelijk af met de Paaswake op zaterdagavond 16 april.

Wat gebeurt er?

Tijdens 21 avonden komen de kernpunten van het katholieke geloof aan bod. Dat gebeurt in de pastorie van de Nicolaasbasiliek, Prins Hendrikkade 73 (t.o. CS). Elke avond beginnen we om 19.30 uur met een inleiding waarbij een thema van het christelijk geloof wordt uitgelegd.

Ook is er gelegenheid daarover met elkaar te praten. Er is ruimte om vragen te stellen om ervaringen uit te wisselen. Rond 21.00 sluiten we af.

Vragen die in de cursus aan de orde komen

Wat is geloven? Geloof en wetenschap, bijten die elkaar? • Wie is Jezus? Wat is zijn boodschap? Waarom stierf Jezus aan het kruis? De Bijbel lezen: waarom en hoe? • Bidden: waarom en hoe? Wie is God, en hoe leidt God ons? • Wie is de heilige Geest? • Wat doet de Heilige Geest? • Wat is liturgie? • Hoe kan ik het goede doen? • Wat gebeurt er in de Eucharistieviering? • Hoe praten we met anderen over geloof? • Wat is de bedoeling van de Kerk? • Wat hebben katholieken met Maria? • Wat zijn sacramenten? • Wat betekent het doopsel?

Katholiek worden?

Deze cursus is ook geschikt voor wie erover denkt katholiek te worden. Als je nog niet bent gedoopt, kun je katholiek worden door het doopsel en het vormsel te ontvangen. Als je al bent gedoopt in de protestantse of anglicaanse kerk, kun je katholiek worden door het vormsel te ontvangen. De beste gelegenheid daarvoor is de Paaswake op zaterdagavond 16 april 2022. Wil je een andere route bespreken, bijvoorbeeld omdat je op donderdagavond niet kunt, neem dan contact op met Rob Polet:
r.polet@nicolaas-parochie.nl / 06 27 25 67 30

De cursus wordt gegeven op donderdagavond.

Wat zijn de data?

21 & 28 oktober
4, 11, 18, 25 november
2, 9, 16 december
20 & 27 januari
3, 10, 17 & 24 februari
3, 10, 17, 24 & 31 maart
7 april

Locatie: pastorie van de Nicolaasbasiliek, Prins Hendrikkade 73. De pastorie ligt rechts naast de kerk, schuin tegenover het Centraal Station.

Tijd: 19:30-21:00 uur

Kosten: de cursus is gratis; voor koffie/thee e.d. wordt per keer een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Aanmelden

Als je belangstelling hebt, je wilt aanmelden, of eerst nog een persoonlijk gesprek wilt hebben, dan kun je mailen of bellen met Rob Polet, diaken van de Nicolaasbasiliek.

E-mail: r.polet@nicolaas-parochie.nl Telefoon: 06 27 25 67 30.