Lezing: Hoe kunnen vrouwen meer zichtbaar worden in de RK Kerk?

Datum lezing: dinsdag 10 mei, 19:00 uur

Religieuze vrouwen en vrouwelijke religieuzen hebben in de kerk een grote rol gespeeld en doen dat op eigen wijze nog steeds, maar hun zichtbaarheid is helaas verdwenen.

De rol van religieuze vrouwen in heden en verleden

Tot voor 60 jaar geleden werden in Nederland vele scholen en zorginstellingen gerund door vrouwelijke religieuzen. Met hun habijt vormden zij de spil van menige organisatie. Ze waren duidelijk zichtbaar en altijd aanspreekbaar. Bijvoorbeeld in Amsterdam waren de zusters Augustinessen van de Warmoesstraat bekend en zeer gewaardeerd als toevluchtsoord voor velen in nood.

De actieve vrouwelijk religieuzen zijn de laatste decennia helaas uit het zicht verdwenen. De beschouwende vrouwelijke religieuzen in hun kloosters mogen zich gelukkig wel verheugen in de aantrekkingskracht die zij hebben op veel gasten, op zoek naar stilte en spirituele inspiratie.
Wat nu te doen?
Gebruiken we wel alle mogelijkheden die we hebben?
En… kunnen we dat in goede samenwerking doen met de religieuze mannen in het kerkelijke veld?

Kom eens meedenken!
Op 10 mei 2022 om 19.00 uur komt zuster Monica Raassen, crss in de Nicolaasbasiliek in Amsterdam hierover praten!

Zr. Monica (1960) is op haar 45e ingetreden in Priorij Emmaus in Maarssen, een klooster van de Kanunnikessen van het Heilig Graf. Daarvoor was ze van 2002 tot 2006 werkzaam in de binnenstadsparochie van Amsterdam (w.o. de Nicolaaskerk en de Krijtberg) als parochiecooĢˆrdinator. Ze studeerde theologie aan de Universiteit van Tilburg en werd in 2013 benoemd als pastoraal werkster in de parochie St. Jan de Doper – Vecht en venen (een parochie van negen kerken ten zuiden van Amsterdam).In 2017 sloot Priorij Emmaus en sindsdien woont ze in de pastorie in Breukelen.Tevens is zr. Monica vice-voorzitter van de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR).
Maandelijks verschijnen van haar columns bij het Nederlands Dagblad en ze is actief op Facebook, Twitter en Instagram.

Dinsdagavond 10 mei 2022 om 19:00 uur in de Nicolaasbasiliek, Prins Hendrikkade 73, Amsterdam
Opgeven bij Gemma Crijns: gcrijns@xs4all.nl
Kosten: Vrijwillige bijdrage i.v.m. onkosten

Georganiseerd door Vrouw in onze Kerk