Nog geen reacties

Lezing Marcus Vankan & Nicolaasbier zaterdag 22 januari 13:30-15:00uur

Lezing door Marcus Vankan met na afloop de presentatie van het Nicolaasbier en Henk Schiffmacher die een korte toelichting geeft op het door hem ontworpen logo.

Op zaterdag 22 januari is de eerste lezing van het Nicolaasjaar in de serie over Sint Nicolaas. De lezing wordt gegeven door Marcus Vankan, pastoor van de Nicolaaskerk te Heythuysen. Hij is Sint Nicolaasfan en -kenner, bestuurslid van het nationale Sint-Nicolaasgenootschap en schrijver van het boek ‘Heilige Nicolaas bruggenbouwer tussen Oost en West. 1700 jaar devotie, legenden en volksgebruiken’ (2020).

Aanmelden lezing Marcus Vankan

Vanwege de Covid maatregelen is er een maximumaantal plaatsen van vijftig beschikbaar voor de lezing. We verzoeken u om u aan te melden via nicolaasjaar@nicolaas-parochie.nl 

In zijn lezing zal pastoor Vankan ingaan op het levensverhaal van Sint Nicolaas, de belangrijkste verhalen over hem (met nadruk op verhalen die een connectie hebben met de stad Amsterdam). Hij zal vertellen over de geschiedenis van de verering van Sint Nicolaas, de lokale verschillen hierin en zal ons laten kennismaken met de wetenswaardigheden over de relieken van Sint Nicolaas. Tenslotte vertelt hij iets over de devotie en mystieke kanten van onze patroonheilige en hoe hij anno 2022 kan inspireren. Uiteraard is er ruimte om vragen te stellen. Na afloop van de lezing is Marcus Vankans’ boek aan te schaffen bij de desk (25 euro). 

Voorafgaand aan de lezing zal de spreker concelebreren in de eucharistieviering om 12.30 uur. U kunt daarbij aanwezig zijn, zeker omdat er na afloop van de mis er de mogelijkheid is om een zegening te ontvangen met heilig manna van Sint Nicolaas, een vloeistof die afkomstig is van plaats waar de relieken in Bari liggen. Daarover meer in de lezing. De zegening kan een persoonlijke verbinding met onze patroonheilige tot stand brengen en houdt natuurlijk ook een opdracht in: om je te laten inspireren en in navolging van Sint Nicolaas werken van barmhartigheid in praktijk te brengen. En daar is het in het Nicolaasjaar om te doen…

Na afloop van de lezing zal Henk Schiffmacher een korte toelichting geven bij het logo dat hij voor het Nicolaasjaar ontwierp. Ook zal het Nicolaasbier, gebrouwen door De Prael, worden gepresenteerd. Aansluitend is het Nicolaasbier, en ook de Nicolaassweater en de Nicolaasklalender verkrijgbaar bij de desk achterin de kerk. Met de verkoop steunen wij de stichting Together we Rise die zich inzet voor slachtoffers van seksueel geweld. Ook het boek van Marcus Vankan is na afloop te koop. 

Reacties zijn gesloten.