Nog geen reacties

Muziektraditie voortgezet in Nicolaasbasiliek

Dr. Giles Brightwell (1970) gaat de veel geroemde muziektraditie voortzetten in de basiliek van de H. Nicolaas in Amsterdam. De begaafde Britse dirigent, organist, zanger en muziekdocent wordt in de H. Mis van zondag 31 januari geïnstalleerd als nieuwe muziekdirecteur van de Nicolaasbasiliek.

In deze functie treedt hij in de voetsporen van Michael Hedley, die de begeleiding van de liturgie in de basiliek afgelopen twintig jaar tot grote hoogte bracht.

Brightwell studeerde zang en orgel aan de universiteit van Durham, waar hij begon als organist en muziekdocent. Hij werkte bovendien als organist in Cambridge, Glasgow en Ipswich, terwijl hij bestuurservaring opdeed in organisaties voor kerkmusici.
In de VS werkte hij in Washington DC, in New Castle (Delaware) en de langste tijd in Houston, waar hij organist en muziekdirecteur was in de Episcopale kerk van St. Thomas, waar hij vele nevenfuncties had. Zijn laatste aanstelling was als organist en adjunct-muziekdirecteur in de Episcopale kerk van All Saints in Atlanta.

Zijn belangstelling gaat uit naar laat 19de-eeuwse/vroeg 20ste-eeuwse Britse muziek en Engelse kathedraal- en kerkmuziek. Hij publiceerde meerdere artikelen en -recensies op dit gebied en hij schreef eigen muziekcomposities.

Brightwell krijgt de leiding over de vier koren die ressorteren onder de muziekafdeling van de Nicolaasbasiliek, te weten het Basilica Consort, de Cappella Nicolai, de Chorale en het Amner Ensemble. Hij wordt tevens titulair organist van het beroemde Sauer orgel in voornoemde Basiliek.

Reacties zijn gesloten.