Nicolaas Nieuwbrief 11 april 2021

Na acht dagen paasoctaaf sluiten we deze zondag af. Niet voor niets heet van oudsher deze zondag ‘Beloken Pasen.’ Paus Johannes Paulus II heeft deze zondag in het jaar 2000 ook uitgeroepen tot Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid. De Paus had een bijzondere verering voor de Poolse zieneres Maria Faustina Kowalska, waaraan Christus verschenen zou zijn en Zich aan haar bekendmaakte als de Goddelijke Barmhartigheid. Maria Faustina werd in 2000 heilig verklaard. Paulus Johannes Paulus stierf in 2005 op de vooravond van deze bijzondere zondag. Het feest past helemaal bij Pasen, omdat Jezus immers verrezen is om Gods barmhartigheid te tonen.

Als parochiegemeenschap mogen we terugkijken op prachtige vieringen in de Goede Week en een stralend Paasfeest. Veel dank aan iedereen die zich voor en achter de schermen heeft ingezet, niet alleen rond deze dagen, maar gedurende de hele veertigdagentijd. Bijzonder genoemd mogen worden de leiding van de Kleine Nicolaas die al die weken de kinderen online hebben meegenomen in dat grote verhaal van de geschiedenis van God met ons mensen, en de streamers die door alle uitzendingen velen hebben kunnen bereiken en kunnen verbinden met onze kerk. Dat ook de komende paastijd ons geloof mag versterken en wij bemoedigd en met hoop verder gaan als Gods volk onderweg.

Gregoriaanse vespers
Zondag 11 april 17:00 uur: Vespers van Beloken Pasen, o.l.v. Rens Tienstra
Vorige week vierden we het Hoogfeest van Pasen. Volgens onze scholagewoonte hebben we die Romeins gezongen met vijf psalmen en met weglating van de kapittellezing en de hymne. Deze zondag is het de achtste dag van Pasen. En verbonden hiermee leest de Kerk vandaag het Evangelie dat Jezus op de achtste dag van zijn verrijzenis de leerlingen nogmaals bezoekt en dat ook Thomas, de ongelovige, Hem ontmoet en zijn geloof belijdt. In de Magnificat- antifoon zien we dit thema terug. Acht dagen lang beleeft de Kerk als het ware (Paas)zondag en worden dezelfde psalmen in de Lauden en de vespers gebeden. Vandaag vieren wij de vespers weer monastiek en zingen we als vierde psalm de Paaspsalm: In exitu. En net als vorige week zondag klinkt wederom het Hæc dies – Dit is de dag die de Heer heeft gemaakt, laten we juichen en ons verheugen.

Kinderen

Kleine Nicolaas Online, zondag 11 april
Wij nodigen graag alle kinderen uit samen met ons online te gaan voor weer een gezellige Kleine Nicolaas.
Is Jezus echt verrezen? “Omdat je Mij gezien hebt, Thomas, geloof je”, zegt de Heer; “zalig die niet zien en toch geloofd hebben.” (Johannes 20, 29). De tweede zondag van Pasen is officieel uitgeroepen tot de zondag van de Goddelijke Barmhartigheid.

Wij blijven voorlopig online.
13:00 – 13:45: 9 – 12-jarigen
14:00 – 14:45: 4 – 8-jarigen
Als je mee wil doen, graag even aanmelden bij Lucia, Coördinator Kleine Nicolaas
op 06 43 89 01 96 (inspreken, appen of sms). Je ontvangt dan een linkje voor toegang (Zoom) en verdere informatie.

Oecumene

Online korenfestival, zaterdag 10 april 15:15 uur
Op zaterdag 10 april kunt u het digitaal korenfestival van de Raad van Kerken Amsterdam online volgen. Het is genoemd “Een muzikale ontmoeting met de Raad van Kerken Amsterdam”. 11 koren uit geloofsgemeenschappen, verbonden met de Raad, werken er aan mee. Vanaf 15.15 uur staat het resultaat online. U kunt het vinden op: https://www.youtube.com/watch?v=vC3rb-E_lOg

U bent uitgenodigd vanaf 15.00 uur de inleidende presentatie bij te wonen. Dat kan via:

Meeting ID: 894 0167 7922 Passcode: koren

Nadat u de film hebt kunnen zien en horen, houden we een nabespreking. We horen daarna uw reacties en willen ook graag met u delen hoe het met uw kerk en uw koor gaat in deze coronatijd. U kunt dit nagesprek volgen via: https://us05web.zoom.us/j/86094263145?pwd=SDh2SWI4bGV1NVE2VkxSTHd2dTNjQT09

Meeting ID: 860 9426 3145 Passcode: koren

We hopen u morgen online te ontmoeten. Daarna staat de film online.

Openingstijden Nicolaasbasiliek (Open Basiliek) in april
Van dinsdag t//m vrijdag: 11:00 – 16:00 uur. Op maandag en zaterdag: 12:00 – 15:00 uur

We blijven in gebed en gedachten met elkaar verbonden! Hartelijke groet, pastores en bestuur.

Maandag t/m zaterdag: 12:30 uur eucharistieviering (reservering niet nodig)
(op dinsdag, woensdag en donderdag te volgen via Nicolaas TV).

Woensdag: aansluitend aan de mis is er Uitstelling H. Sacrament en Rozenkransgebed (te volgen via Nicolaas TV)

Zondag: 10:30 uur: eucharistieviering (te volgen via Nicolaas TV)
(in de voorafgaande week reserveren via gcrijns@xs4all.nl of tel/app/sms 06 28 20 31 48)

Voorgangers zondag 11 april: Pater B. Frie SJ en Diaken R. Polet Voorganger zondag 18 april: Pastoor E. Fennis en diaken R. Polet

Liturgische muziek

Zondag 11 april (Beloken Pasen/Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid)
Missa Brevis in D, Op. 33 B. Britten
Surgens Jesus Cl. Monteverdi
O salutaris hostia J. Langlais
Orgelwerk: Toccata Georgi Mushel

Zondag 11 april, 17:00u: Vespers van Beloken Pasen o.l.v. Rens Tienstra

Zondag 18 april, 17:00u: Vespers Derde zondag van Pasen, o.l.v. Laine Tabora

Vanuit deze kerk worden beeld en geluid van de vieringen uitgezonden via internet.
De streams zijn ten behoeve van mensen die niet bij de mis aanwezig kunnen zijn.
Indien u niet in beeld wilt komen, kunt u plaatsnemen op de bidstoelen in de linker zijbeuk van de kerk.

Internet streaming of Mass

Please note that our church services are livestreamed on internet for those who are unable to be here. The separate chairs in the left aisle will remain out of view of the cameras.