Nicolaas Nieuwbrief 18 april 2021

Als dankbaarheid het geheugen van het hart is, is vieren het geheugen van een gemeenschap. Als je viert, kijk je ook achterom naar wat vroeger is gebeurd: naar geboorte of huwelijk, naar succes of genezing van een ziekte. Het zijn altijd blije momenten die we hebben opgeslagen in het pakhuis van onze herinnering en voor een dag naar buiten brengen. Wat we vieren is al voorbij. Soms al heel lang. We halen het weer boven, misschien nog één keer. Daarna is het weer afgelopen, als iemand die voorbijschiet en die je nog net kunt vatten bij de slip van zijn jas. Dat is vieren voor de mensen. Anders gaat het bij ons christenen. Wij vieren wat niet voorbij is. Zeker, het staat ook ergens ver weg in het verleden opgeschreven, op de tijdlijn van de geschiedenis: ‘Geboren onder keizer Augustus, gestorven onder Pontius Pilatus.’ De kern van wat wij christenen vieren is echter niet voorbij: het is nu! Christenen halen immers geen herinneringen op: ze houden gedachtenis: ‘Doe dit tot mijn gedachtenis totdat ik wederkom’, zei Hij. Wat we vieren is ooit gebeurd, maar het duurt tot nu! Een gelovig en hoopvol houvast in deze feestelijke paastijd!

Gregoriaanse vespers
Zondag 18 april, 17:00u: Vespers Derde zondag van Pasen, o.l.v. Laine Tabora

De actuele informatie kunt u vinden op de website van de Schola Amsterdam: https://www.gregoriaanskoor.nl/

Kinderen

Kleine Nicolaas Online, zondag 18 april
Wij nodigen graag alle kinderen uit samen met ons online te gaan voor weer een gezellige Kleine Nicolaas.

Hij zei: “Vrede zij met jullie” Hoe kunnen we vrede brengen naar anderen? Zondag praten we hierover.

Wij blijven voorlopig online. 13:00 – 13:45: 9 – 12-jarigen 14:00 – 14:45: 4 – 8-jarigen

Als je mee wil doen, graag even aanmelden bij Lucia, coördinator Kleine Nicolaas
op tel. 06 43 89 01 96 (inspreken, app of sms). Je ontvangt dan een linkje voor toegang (Zoom) en verdere info.

(Live)stream

Nicolaasbasiliek op Kathedraal TV / Mijn Kerk
In de serie – Mijn Kerk – reist Mireilis Damsma van Almere tot Den Burg op zoek naar de vraag: wat betekent ‘mijn kerk’ voor de doorsnee kerkbezoeker in ons bisdom? Ze bezoekt daarvoor elke aflevering een andere kerk, viert de mis mee en praat met een aantal parochianen. Geloven in deze tijd is allesbehalve vanzelfsprekend, dus wat brengt deze mensen toch naar de kerk, zelfs in coronatijd. Ook heeft Mireilis een afspraak met iemand die wat meer kan vertellen over de kerk zelf. Elke kerkgebouw blijkt een eigen verhaal te hebben.

Tijdens deze tweede aflevering bezoekt Mireilis de Nicolaasbasiliek in Amsterdam. Ze spreekt met Ed die veel inspiratie vindt in de “Abdijliturgie”. Nico is 13 jaar en komt oorspronkelijk uit Italië. In coronatijd bidt hij vaak thuis, maar het liefst doet hij dat in de kerk. Daar voelt hij zich thuis. Rossy is lid van de Spaanse gemeenschap in de Nicolaaskerk. Ze vertelt hoe naar aanleiding van gebedsbijeenkomsten die bij haar thuis werden georganiseerd haar geloof de afgelopen jaren is gegroeid. Jeroen is streamer bij Nicolaas TV.

Hij kwam zo’n 10 jaar geleden de Nicolaas binnen en is veel te vinden in en om de kerk. Na afloop van de mis vertelt Daan enkele bijzondere verhalen die schuil gaan achter de beelden en schilderingen die je tegenkomt als je de kerk bezoekt.

De video is te zien vanaf zondag 18 april, 11:15 uur op www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl/kathedraaltv

Oecumene

Kerkengids online https://amsterdam.kerken.in
Uit een samenwerking van onder andere de Raad van Kerken Amsterdam en de VU is een online kerkengids ontstaan. U vindt op deze site informatie over de vele kerken en gemeenschappen binnen Amsterdam en omstreken.

De kerkelijke kaart van Amsterdam bestaat uit een heel diverse verzameling kerken en organisaties die met elkaar gemeen hebben dat ze het geloof in Jezus Christus delen. Er zijn kerken met of zonder eigen gebouw; grote en kleine kerken; kerken die zijn aangesloten bij een denominatie of netwerk, of juist zelfstandig zijn; kerken waar Nederlands wordt gesproken of een andere taal; kerken en organisaties die op diverse manieren diaconaal dienstbaar zijn en missionair actief zijn in de stad.

Deze website is bedoeld als gids en als verzamelplaats van deze informatie.

Openingstijden Nicolaasbasiliek (Open Basiliek) in april
Van dinsdag t//m vrijdag: 11:00 – 16:00 uur. Op maandag en zaterdag: 12:00 – 15:00 uur

We blijven in gebed en gedachten met elkaar verbonden! Hartelijke groet, pastores en bestuur.

Maandag t/m zaterdag: 12:30 uur eucharistieviering (reservering niet nodig)
(op dinsdag, woensdag en donderdag te volgen via Nicolaas TV).

Woensdag: aansluitend aan de mis is er Uitstelling H. Sacrament en Rozenkransgebed (te volgen via Nicolaas TV)

Zondag: 10:30 uur: eucharistieviering (te volgen via Nicolaas TV)
(in de voorafgaande week reserveren via gcrijns@xs4all.nl of tel/app/sms 06 28 20 31 48)

Voorgangers 18 april: Pastoor E. Fennis en Diaken R. Polet Voorgangers zondag 25 april: Pastoor E. Fennis en Diaken M. Lieshout

Liturgische muziek

Zondag 18 april

Missa Pachalis Lassus
Christus resurgens Phillips
Tantum Ergo Victoria
Orgelwerk: Toccata in d. Op. 59 Reger

Zondag 18 april, 17:00u: Vespers Derde zondag van Pasen, o.l.v. Laine Tabora

Vanuit deze kerk worden beeld en geluid van de vieringen uitgezonden via internet.
De streams zijn ten behoeve van mensen die niet bij de mis aanwezig kunnen zijn.
Indien u niet in beeld wilt komen, kunt u plaatsnemen op de bidstoelen in de linker zijbeuk van de kerk.

Internet streaming of Mass

Please note that our church services are livestreamed on internet for those who are unable to be here.
The separate chairs in the left aisle will remain out of view of the cameras.