interieur2Kent u die kerk schuin tegenover Amsterdam CS?
Veel Amsterdammers – en bezoekers aan A’dam – kennen de Nicolaasbasiliek nauwelijks: ‘Waar is die kerk dan eigenlijk?’ ; ‘Oh, die mooie koepel tegenover CS’ en ‘Ja die ziet er best imposant uit’, zijn veelgehoorde opmerkingen.

Amsterdam was in de jaren negentig de Nicolaasbasiliek – een van de mooiste kerken van de stad – zelfs bijna kwijt. De daken lekten, het glas-in-lood was beschadigd en versleten, het natuursteen aan de binnenzijde brokkelde af en vochtinwerking tastte het interieur aan. De vensters in de koepel waren zelfs dichtgemetseld. En dat terwijl in dit mooie gebouw ook nog eens de oudste kerkgemeenschap (parochie) van Amsterdam – uit 1334 – is gevestigd en de kerk genoemd is naar de beschermheilige van Amsterdam, Sint Nicolaas.

Alleen dankzij een grootschalige reddingsactie van de Amsterdammers (‘Red de Nicolaas’) kon de kerk voor enkele tientallen miljoenen guldens gerestaureerd worden. Een restauratie die in 1999 werd voltooid. Maar daarmee is het werk niet af. Grootschalig onderhoud blijft nodig om de kerk ook in de 21e eeuw te kunnen behouden voor alle bezoekers. Bezoekers die soms katholiek en kerkelijk zijn, maar vaak ook niet-religieus. Soms wordt de rust of de devotie van de kerk opgezocht. Anderen bewonderen bijvoorbeeld de wandschilderingen van Jan Dunselman of de prachtige barokke koepel. De Nicolaas is een kerk van Amsterdam voor iedereen, binnen of buiten de stad.

Om alle bezoekers te kunnen blijven ontvangen in deze mooie kerk tegenover Amsterdam CS hebben we uw bijdrage hard nodig. Word daarom Vriend van de Nicolaas door een mail* te sturen naar vriendenkringnicolaasbasiliek@gmail.com en door jaarlijks een bedrag van minimaal €15,- over te maken. Uw bijdrage ondersteunt altijd een concrete doelstelling. In 2011 werd de verstening van de vloer links en rechts achter in de kerk mogelijk gemaakt. In 2012 – het jubileumjaar van de kerk – hebben we de restauratie van het markante Wilhelm Sauer-orgel ondersteund. Nu staat onderhoud van de rechter toren van de kerk op het programma.
Helpt u als Amsterdammer – of als geïnteresseerde bezoeker van elders – mee om deze prachtige kerk te behouden, voor nu en later? Word dan Vriend van de Nicolaas!

* U kunt uiteraard ook schrijven naar Vriendenkring Nicolaas op de Prins Hendrikkade 73, 1012 AD Amsterdam.